Fredagsmyset!
Focaccia.
Ingredienser (1 portioner/st.)
1 liter vatten
1 paket jäst
1 dl olivolja
15 dl mjöl
flingsalt
Topping
rosmarin
soltorkad tomat
fetaost
oliver
Gör så här
Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt en nypa salt. Blanda ner vetemjölet och 0,5 dl av olivoljan, det blir en lös deg. Låt jäsa i 30 minuter.
Häll ut degen på en olivoljesmord långpanna och låt jäsa 20 minuter.
Slå på resten av olivoljan och välj en eller flera av ingredienserna till topping. Grädda i 175 grader i 45 minuter.
Guacamole .
Tid: 10 minuter
4 portioner
Ingredienser:
2 st mogna avocado
1 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt (10%)
1 msk limesaft eller citronsaft
0,5 tsk salt
chilipeppar efter behag
eller 1 krm sambal oelek
eller ca 2 droppar tabasco
eller 0,5 tsk cayennepeppar
ev. 1 krm vitlökspulver eller 1 st vitlöksklyfta
Gör så här:
Dela avocado och ta bort kärnan.
Gröp ur fruktköttet och lägg i en matberedare eller mixerskål.Tillsätt crème fraiche, limesaft, salt, chilipulver och vitlökspulver.
Mixa allt till en slät smet.
Kinesiska vitlök/kyklinggrytan e ett hemligt recept!
Kladdkaka med kokosbotten!
Det här behöver du:
Kokosbottnen:
50g rumsvarmt smör
2 ägg
1½ dl socker
200 g kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
Kladdkakan:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 150º.
Smörj och bröa/mjöla en form som är ca 25 cm Ø.
2. Vispa ihop alla ingredienserna till bottnen med en elvisp.
Tryck sedan ut smeten i ett jämnt lager i formen.
3. Gör smeten till kladdkakan. Smält smöret och låt det svalna medan du vispar ägg och socker pösigt.
4. Rör ner det smälta smöret i äggsmeten.
Blande de torra ingredienserna och vänd ner dom.
5. Häll chokladsmeten ovanpå och sprid ut även den i ett jämnt lager.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
Kakan ska vara lite "lös".
Låt svalna helt, gärna i kyl innan servering.