Fredagsmyset!

Focaccia.

Ingredienser (1 portioner/st.)
1 liter  vatten 
1 paket  jäst 
1 dl  olivolja 
15 dl  mjöl 
 flingsalt 
 
Topping 

 rosmarin 
 soltorkad tomat 
 fetaost 
 oliver 

Gör så här
Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt en nypa salt. Blanda ner vetemjölet och 0,5 dl av olivoljan, det blir en lös deg. Låt jäsa i 30 minuter.
Häll ut degen på en olivoljesmord långpanna och låt jäsa 20 minuter.
Slå på resten av olivoljan och välj en eller flera av ingredienserna till topping. Grädda i 175 grader i 45 minuter.



Guacamole .
 Tid: 10 minuter
 4 portioner 

 Ingredienser:
2 st mogna avocado
1 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt (10%)
1 msk limesaft eller citronsaft
0,5 tsk salt
chilipeppar efter behag
eller 1 krm sambal oelek
eller ca 2 droppar tabasco
eller 0,5 tsk cayennepeppar
ev. 1 krm vitlökspulver eller 1 st vitlöksklyfta

Gör så här:
Dela avocado och ta bort kärnan.
Gröp ur fruktköttet och lägg i en matberedare eller mixerskål.Tillsätt crème fraiche, limesaft, salt, chilipulver och vitlökspulver.
Mixa allt till en slät smet.


Kinesiska vitlök/kyklinggrytan e ett hemligt recept!



Kladdkaka med kokosbotten!

 

 

Det här behöver du:

Kokosbottnen:

50g rumsvarmt smör
2 ägg
1½ dl socker
200 g kokosflingor
1 tsk vaniljsocker

Kladdkakan:


100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 150º.
Smörj och bröa/mjöla en form som är ca 25 cm Ø.

2. Vispa ihop alla ingredienserna till bottnen med en elvisp.
Tryck sedan ut smeten i ett jämnt lager i formen.

3. Gör smeten till kladdkakan. Smält smöret och låt det svalna medan du vispar ägg och socker pösigt.

4. Rör ner det smälta smöret i äggsmeten.
Blande de torra ingredienserna och vänd ner dom.

5. Häll chokladsmeten ovanpå och sprid ut även den i ett jämnt lager.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
Kakan ska vara lite "lös".
Låt svalna helt, gärna i kyl innan servering.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback