Måndag, måndag
Klockan är fem över tio och bröden står inför sista jäsningen. Middagsmaten är "lite" förberedd och jag och Alvin ska börja planera våran dag. Idag står det Kaffe med Andersson på listan, Gjutning av betong, bärplock och ev solning om den behagar stanna framme.
Goda och nyttiga morotsbullar eller morotsbröd.
Tid: 1 h 45 min 24 bullar eller 2 limpor
Ingredienser:
•50 g (1 pkt) jäst för matbröd eller söta degar
•50 g smör
•5 dl vatten
•1,5 tsk salt
•1 dl vetekli ( jag använde rågflingor) se andra förslag längre ner
•1 dl solrosfrön
•0,5 dl linfrö ( jag använde psylliumfrön)se andra förslag längre ner
•4 dl rivna morötter
•3 dl grahamsmjöl
•6-8 dl vetemjöl special
Utrustning som är bra att ha:
•köksmaskin eller elvisp
•matberedare eller rivjärn
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.
Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl.
Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.
Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Tips:
Morotsbröden går bra att frysa.
Variationstips:
Solrosfrön, linfrön och vetekli kan bytas ut mot t.ex. havregryn, kruskakli, vetegroddar etc. eller helt uteslutas och ta mer grahamsmjöl eller vetemjöl istället. man kan istället för vetemjöl och grahamsmjöl använda bara rågsikt. Det går att använda vanligt vetemjöl istället för vetemjöl special om man vill. Man kan använda mjölk istället för vatten. Man kan ta ½ dl olivolja istället för smör.
Till middag idag blir det:
Franska örtfärsbiffar
Goda örter och vitlök gör köttfärsbiffarna franskinspirerade. Servera med ugnsstekta grönsaker och en smal sås. Ingredienser
400 g nötfärs, 10 % fett
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk franska örter
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl Kelda laga mat 4%
2 tsk Arla smör
Sås:
1 1/2 dl Kelda Laga Lätt
2 tsk konc kalvfond
1 tsk soja
1/2 tsk franska örter
Ugnstekta grönsaker:
400 g potatis
600 g grönsaker t ex morötter, rödlök
2 tsk smält Arla smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
.Gör så här
Börja med grönsakerna: Sätt ugnen på 225 °. .
Skala potatis, morötter och lök. .
Skär allt i bitar eller klyftor. .
Lägg smöret i en liten långpanna och låt det smälta i ugnen. .
Ta ut långpannan. .
Lägg i grönsakerna, krydda och vänd runt. .
Stek i mitten av ugnen ca 30 min. .
Blanda färs, salt, peppar, örter, vitlök och gräddmjölk. .
Forma färsen till 8 biffar. .
Stek dem i smör i en teflonpanna ca 3 min på varje sida. .
Ta upp dem.
Häll gräddmjölk, fond, soja och örter i pannan.
Låt det koka upp.
Häll såsen över biffarna.
Servera med grönsakerna.