bakdag i solen
Nu kanske ni tycker att jag e lite knas som bakar när solen skiner men Alvin har fortfarnade Feber så jag vill inte att han ska bli läskade med att vara ute.
Detta recept ville jag bakat idag men jag fick aldrig köpt några gubbar igår...
Jordgubbsbullar
Tid: ca 2 timmar, varav 45 minuters jobb 30 bullar
Ingredienser:
Bulldeg:
•25 g jäst för söta degar
•100 g smör
•2,5 dl mjölk
•1 st ägg
•1 krm salt
•0,75 dl strösocker
•1 tsk malen kardemumma
•7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
•75 g smör
•100 g mandelmassa
•eller 100 g kokosmassa
•1 dl florsocker
•1 tsk vaniljsocker
•0,5 tsk malen kardemumma
•1 liter à 500 g jordgubbar
•0,5 msk potatismjöl
Servering:
•florsocker
Gör så här:
Skölj jordgubbarna till fyllningen och låt dem torka.
Smula ner jästen i en bunke.
Gör degvätskan: Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken, rör om och låt bli fingervarmt, 37 grader. Eftersom smöret är varmt när det har smält så blir det oftast den temperaturen direkt när du blandat ner mjölken.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Häll därefter över resten av degvätskan.
Tillsätt ägg, salt, strösocker och kardemumma och rör om så att ägget fördelar sig.
Tillsätt därefter mjölet, lite i taget. Använd gärna elvisp med degkrokar. Kör tills du arbetat in det mesta av mjölet och degen släpper bunkens kanter.
Lägg en bakhandduk över bunken och låt jäsa ca 40 minuter. Gör under tiden fyllningen.
Fyllning:
Blanda smör, mandelmassa eller kokosmassa, florsocker, vaniljsocker och kardemumma i en liten bunke. Använd gärna elvisp (med vispar).
Hacka hälften av jordgubbarna i små bitar och blanda dessa med potatismjölet.
Den andra hälften av jordgubbarna skär du i ca 5 mm breda skivor. (Bredden är inte så noga, men skivorna ska inte vara jättetunna. En normalstor jordgubbe blir ca 4 skivor).
När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och knådar den ordentligt och delar den i två delar.
Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 30x55 cm.
Bred på hälften av fyllningen och strö över hälften av de hackade jordgubbarna.
Rulla ihop degen på längden och skär i 2 cm breda skivor och lägg dessa i bullformar och ställ dem på plåtar.
Tryck i några jordgubbskivor i varje bulle. Det ska bli ca 30 st bullar så man får fördela de jordgubbsskivor man har.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 15 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 10-13 minuter.
Låt bullarna svalna under bakhanddukar.
Sikta över florsocker vid servering.
SÅ det får bli dessa istället
Kanelbullar
Ingredienser (40 portioner)
50 g jäst för söta degar
150 g rumstempererat smör
5 dl mjölk
1 dl vit sirap
1 ½ tsk mald kardemumma
1 tsk salt
15-16 dl vetemjöl
Fyllning
200 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
2 msk mald kanel
Penslig och garnering
ägg
pärlsocker
Tillagning
1.Smula jästen i skålen till en matberedare.
2.Smält smöret och häll därefter på mjölken och värm fingervarmt.
3.Häll degvätskan på jästen och kör några varv till jästen löst sig.
4.Häll det mesta av mjölet samt sirap, salt och kardemumma i matberedarens skål.
5.Kör matberedaren kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter.
6.Låt degen jäsa under lock i skålen till dubbel storlek, ca 1 timme.
7.Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
8.Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
9.Dela degen i två bitar och kvala ut till c:a 35 x 40 cm.
10.Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka.
11.Rulla ihop från långsidan.
12.Skär varje rulle i 20 bitar.
13.Ställ bitarna med snittytan uppåt i pappersformar på en plåt.
14.Täck med bakduk och låt bullarna jäsa c:a 30 minuter.
15.Sätt ugnen på 250 grader.
16.Tryck försiktigt på en bulle. Om degen snabbt höjer sig, är den färdigjäst.
17.Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
18.Grädda bullarna mitt i ugnen 7-8 minuter.
19.Låt bullarna svalna på galler under bakduk.